Kadıköy’ün Tarihi Mekanları

Kadıköy’ün Tarihi Mekanları

Kadıköy’ün Tarihi Mekanları

Kadıköy; geçmişte İstanbul’un sayfiye yerlerinden biridir. Sahil çevresinde Bostancıya kadar bahçeler içerisindeki köşklerden oluşan Kadıköy günümüzde bu güzelliğini kaybederek yoğun bir yapılaşmaya sahne olmaktadır. Kadıköy pekçok tarihi mekana sahiptir. Pek çoğu artık unutulmaya yüz tutsada hepsi görülmeye gezilmeye değer yerlerdir. Öncelikle isimlerini belirteceğimiz bu mekanlar hakkında zamanla Kadıköy Otellerinden Sidonya Hotel rehberlğinde düzenleyeceğimiz küçük gezilerle ayrıntılı bilgilerde paylaşacağız.

Selimiye Kışlası: Yaklaşık 200 yıllık bir eserdir. III. Selim’in kurduğu “Nizam-ı Cedit” ordusunun talim ve barınma yeri olarak inşa edilmişti. İlk yapıldığında ahşaptı. II. Mahmut binayı yeniden taştan inşa ettirmiştir. Selimiye Kışlası’nın inşası 19. yüzyılda Kadıköy’ün gelişiminde de etkili olmuştur. Zarif ve yatay bir kütleye sahip olan dev Kışla’nın dört köşesinde yer alan kuleler, bu anıtsal görünümü daha da güçlendiriyor. Kışla 1850’lerdeki Kırım Savaşı yıllarında, yaralı askerlerin bakım ve tedavi merkezi olarak kullanıldı. “Lambalı Kadın” lakabıyla tanınan ve hemşirelik mesleğinin öncüsü Florance Nightingale’in (1820-1910), bu yaralı askerlerin bakımlarında büyük emekleri geçmiştir.

Kadıköy'ün Tarihi MekanlarıFlorance Nightingale Müzesi: İstanbul 1. Ordu Komutanlığı Selimiye Kışlası binası içinde bulunan , Türkiye’nin ilk üç boyutlu panoramik anlatımlı müze çalışması olan Florance Nightingale Müzesi iki bölümdür. Birinci bölümde, milli mücadele ruhunu yansıtan oldukça anlamlı ve etkileyici rölyefler yer alırken, ikinci bölümde ise F.Nightingale’in titizlikle korunmuş odası vardır. Müzenin rölyeflerle ilgili bölümünün çalışmasına 1999 yılının Aralık ayında başlanmış, 30 Ağustos 2000 tarihinde bitirilmiştir. Müzeye önceden alınacak randevuyla ziyaretçi kabul edilmektedir.

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi: Fransız mimar A. Vallaury tarafından yapıldı. Yer yer “art-nouveau” (yeni sanat) süsleme ve tasarım biçimleri de görülür. Soğan başı üslubundaki kule kubbeleri, bazı duvar silmeleri, oldukça ağır basan Osmanlı mimari elemanları, dev yapıya eklektik bir hava veriyor. Selimiye Kışlası gibi ortası açık avlu şeklindedir ve dört bir yanını dolaşan uzun koridorlar boyunca, irili ufaklı birçok salon yer alır yapıda. 1894’te adı, “Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane” idi. Günümüzde, 1983’ten bu yana Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak işlevini sürdürmektedir. Eski Haydarpaşa Lisesi Binası olarak da kullanılmıştır.

HAYDARPAŞA GARI : İSTANBUL’UN ANADOLUYA AÇILAN KAPISI: Denize temel kazıkları çakılarak inşa edilmiştir. Koca bina 1100 adet kazığın üzerine oturur. Helmut Cuno ve Otto Richter adlı iki Alman mimarın 20. yüzyıl başlarında, 1906-1908 yılları arasındaki ortak çalışmalarıyla meydana getirilen şimdiki anıtsal gar yapısı, edebiyatımızda ve sinemada da sık sık konu edilir. Eklektik bir yapı özelliği taşır, ama Alman Rönesansı üslubu daha ağır basar. Beş katlıdır. Gar binasının ünlü saatini yüzyıl başlarında Mustafa Şem-i Pek yapmıştır.
HAYDARPAŞA NUMUNE HASTANESİ, HAYDARPAŞA İSKELE BİNASI, LADİKLİ ÇUHADOROĞLU AHMET AĞA ÇEŞMESİ (SERVİLİ ÇEŞME), YEL DEĞİRMENİ MESCİDİ, AZİZİYE HAMAMI, YELDEĞİRMENİ’NDEKİ RUM-ORTODOKS KİLİSESİ, MUSEVİ SİNAGOGU (HAVRA), İBRAHİMAĞA CAMİSİ, AYRILIK ÇEŞMESİ, BABA- OĞUL ÇEŞMESİ, NİŞANTAŞI, FAİKPAŞA CAMİSİ, KÖFTÜNCÜ MEHMET AĞA ÇEŞMESİ, SU TERAZİSİ, FİKİRTEPE HÖYÜĞÜ, HASANPAŞA CAMİSİ, IV. MURAT ÇEŞMESİ, MAHMUT AĞA ÇEŞMESİ, KADIKÖY MEYDANI’NDAKİ ESKİ İSKELE BİNASI, KADIKÖY ŞEHREMANETİ DAİRESİ, KONSERVATUVAR BİNASI VE HALDUN TANER TİYATRO SAHNESİ, SULTAN III. MUSTAFA CAMİSİ, EUFEMİA KİLİSESİ, ERMENİ SURP TAKAVOR KİLİSESİ, KATOLİK İTALYAN KİLİSESİ, MÜHÜRDAR AYAZMASI, KETHÜDA CAMİSİ, CAFER AĞA CAMİSİ, OSMAN AĞA CAMİSİ, ÇARŞI HAMAMI, SÜRMELİ ALİPAŞA 1.ÇEŞMESİ, SÜRMELİ ALİPAŞA 2.ÇEŞMESİ, MISIRLI OSMANAĞA ÇEŞMESİ, HÜSEYİNAĞA ÇEŞMESİ, BOĞA HEYKELİ (HOUİLLAV DIR ISIDORE BONHEVR- PARİS 1864), SÜREYYA OPERASI, SURP LEVON KİLİSESİ, KÖÇEOĞLU HAMAMI KEMERİ, İNGİLİZ KİLİSESİ, AYA TRİAS KİLİSESİ, PRESBİTERYEN KİLİSESİ, MODA CAMİSİ (GÜLBAHÇESİ CAMİSİ), FRANSIZ ST. JOSEPH OKULU, YOĞURTÇU PARK ÇEŞMESİ, KADIKÖY KIZ LİSESİ, RIZAPAŞA ÇEŞMESİ, MODA AYAZMASI, MODA VAPUR İSKELESİ, HALİTAĞA ÇEŞMESİ, KAYIŞDAĞI ÇEŞMESİ, SALI PAZARI, HAMAM BİNASI, TRAMVAY MÜZESİ, PAPAZIN BAĞI, ZÜHTÜ PAŞA CAMİSİ, RAHİPLER MANASTIRI, AYA HRİSOSTOMOS KİLİSESİ, ÇAN KULESİ, FENERBAHÇE PARKI, FENERBAHÇE MARİNASI, FENER KULESİ, TUĞLACIBAŞI CAMİSİ, MERDİVENKÖY KALINTILARI, MERDİVENKÖY CAMİSİ (MİHRİMAH CAMİSİ), ŞAH KULU TEKKESİ, GÖZTEPE CAMİSİ, SELAMİ ÇEŞMESİ, ŞUCAĞBAĞ MESCİDİ, GALİPPAŞA CAMİSİ, ERENKÖY CAMİSİ, ERENKÖY SİNAGOGU, SAHRAYICEDİT CAMİSİ, ERENKÖY KIZ LİSESİ, KAZASKER CAMİSİ, KOZYATAĞI CAMİSİ, İÇERENKÖY CAMİSİ (MEHMET ÇAVUŞ CAMİSİ), SUADİYE CAMİSİ, ATALÇEŞME, TAŞ KÖPRÜ

Başlıcalarını bahsettiğimiz Kadıköy’ün tarihi mekanlarını zaman içerisinde ayrıntılı olarak inceleyerek burada bahsedeceğiz.

Message Us on WhatsApp